MANİSA İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Daire Başkanımız Aksoy İlimizi Ziyaret Etti

Daire Başkanımız Aksoy İlimizi Ziyaret Etti

2019-2020 Öğretim Yılı Açılışı Dolayısıyla İlimizi Ziyaret Eden Bakanlığımız Özel Öğretim Denetim ve Hukuk İşleri Daire Başkanı Sayın Ersoy Aksoy Şehzadeler Gazi Ilkokulu, Yunusemre Taytanlı İlkokulu, Özel İzmir Türk Koleji, Şehzadeler Aşağıçobanisa Ahmet Feritligil İlk ve Ortaokullarını ziyaret ederek, Sayın Bakanımız Prof.Dr. Ziya ŞELCUK'un selamlarını iletti, Öğrencilerle Sohbet Edip İdareci ve Öğretmen Arkadaşlarla Bir Araya Gelerek, 

Bakanlığımızın 2023 Vizyon Programını anlattı.Şehzadeler İlçesi Gazi ilkokulu Açılış Töreninde yapmış olduğu konuşmada;

Bilindiği üzere, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 2023 Eğitim Vizyonumuz kamuoyuyla paylaşılmıştır. Bu vizyonda bir yandan 'muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkma' iddiamız doğrultusunda eğitim hedeflerimiz açıklanmış, diğer yandan bu hedeflere giden yol haritamız ortaya konulmuştur. Geçtiğimiz eğitim ve öğretim yılında toplumumuzun tüm taraflarıyla yoğun bir çalışma yapılmış ve eğitim vizyonumuzun uygulama süreçleri yapılandırılmıştır.

Eğitim vizyonumuzda ifade edildiği üzere, çocuklarımızın yaşayacakları çağın becerileriyle donatılmaları gerekmektedir. Ancak bu becerilerin yanında, 'Çift Kanatlılık' olarak da ifade ettiğimiz eğitim sistemimiz,

-          Ekonominin nesnesi olmadan ekonomi dünyasının becerilerine sahip olmaya,

-          Dünyaya uyum sağlarken değerlerden kopmamaya,

-          Akademik beceriler yanında sanatsal ve sportif açıdan da başarılı olmaya,

 önem vermektedir.

Eğitim vizyonumuzun bileşenlerini uygulamaya taşımak üzere birçok çalışma yapılmaktadır. Bunlardan bazıları bu yıl uygulamaya konulacak olan,

-          Tasarım Beceri Atölyeleri,

-          Müze ve Okul Dışı Öğrenme İmkânları,

-          Okul Profili Değerlendirme,

-          Mesleki ve Teknik Eğitimde sektörle yapılan işbirliği,

çalışmalarıdır.

                Tasarım Beceri Atölyeleriyle hedefimiz bir yandan öğrencilerin temel yaşam becerileri edinmeleri, diğer yandan da öğrendiklerini atölye çalışmalarıyla uygulamaya taşımalarıdır. Tasarım Beceri Atölyeleri kapsamında yapılacak eğitimler için okullarımızda derslik düzenlemeleri yapılmaya devam edilmektedir. Bununla birlikte Eğitim Bilişim Ağında yer alan etkinlik planlarının okul içinde çeşitli dersliklerde uygulanması mümkündür. Öğretmenlerimizin bu eğitimlerde başarılı olmaları için desteklenmeleri gereklidir.  

                Müze ve Okul Dışı Öğrenme İmkânları öğretim çalışmalarını daha geniş bir imkân çerçevesinde sunmaya yöneliktir. Öğrencilerin öğrenmelerini derinleştirmeleri ve okul dışı öğrenme imkânlarının kullanılması için öğretmen eğitimleri yapılmaktadır. Her okulun, başta müzeler olmak üzere okul çevresinde yer alan ve öğrenme amaçlı kullanılabilecek ortamları kullanması teşvik edilmektedir. Bu konuda öğretmenlerin toplumca da desteklenmesi gereklidir. Bu yıl uygulamaya konulacak ara tatillerin de bu amaçla etkili bir şekilde kullanılması sağlanmaya çalışılmaktadır.

                Okul Profili Değerlendirme, okulları kendi gerçekliğinde anlamayı sağlayacak etkili bir karar destek sistemi sağlayacaktır. Bazı okullarımızın gerek kendilerinden gerekse çevrelerinden kaynaklanan imkânlar, emsallerine göre eksik kalabilmektedir. Okul Profili Değerlendirme çalışmasıyla okulların imkân ve başarı farkları ortadan kaldırılmaya ve tüm noktalarda, tüm çocuklarımıza eşit imkânlar sunulmaya çalışılmaktadır. Yine Okul Profili Değerlendirme uygulamasıyla hangi okulun nasıl destekleneceğinin görüleceği etkili bir 'karar destek sistemi' oluşturulmaktadır.

                Tüm bu uygulamalarla çocuklarımızın;

-          Araştırma ve uygulama çalışmalarıyla öğrendiklerini derinleştirmeleri,

-          Okul dışı öğrenme imkânlarını daha çok kullanmaları,

-          İş ve üretim dünyasıyla etkileşimli bir okul deneyimi yaşamaları

 temin edilmeye çalışılmaktadır.

Mesleki ve Teknik Eğitimde hedefimiz meslek liselerini öğrencilerimiz için 'istenilir' kılmaktır. Bu kapsamda çok sayıda işbirliği protokolleri yapılmış ve birçok program açılmıştır. Mesleki eğitimin sektörle uyumunu sağlamak üzere yapılan çalışmalar etkisini göstermiş, öğrencilerin meslek liselerine ilgisi artmıştır.

Ne var ki tüm bunların temelinde 'öğretmen' bulunmaktadır. Gerek yönetici olarak gerekse sınıfa girerek eğitim-öğretim çalışmalarını yürüten öğretmenlerin nasıl desteklendiği ve geliştirildiği, diğer bir ifadeyle nasıl 'güçlendirildiği' temel meseledir.

Merkezine öğrenci ve öğretmeni alan yapı güçlüdür ve bu, bir sistem için yaşamsaldır. Bundan dolayı Bakanlığımızın temel stratejisi öğretmeni güçlendirmektir. Tüm eğitim hikâyemizin yazarı öğretmenlerimizdir. Muasır medeniyet yarışında bizi güçlü kılacak aktörler öğretmenlerdir. Bu amaçla işe, öğretmen ve yönetici eğitimleriyle başlanmıştır. Hem yöntem ve teknikleriyle, hem de kaynaklarıyla çok seçenekli bir öğretmen geliştirme ortamı oluşturulmuş ve 850000'i aşkın öğretmenle hizmetiçi eğitim çalışması yapılmıştır. Yüz yüze eğitimlerin yanında, ulusal ve uluslararası ağlar aracılığıyla yapılan sertifika programları ve lisansüstü eğitim programları,  uygulamaya konulan öğretmen geliştirme uygulamalarımızdır.

Öğretmene sağlanan gelişim imkânlarının çocuğa giden en kısa yol olduğuna, bu nedenle yeni kuşakların karşısına çıkacak öğretmenlerin her açıdan desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz.

Bu çerçevede tüm toplum kesimlerini, bir Öğrenme Topluluğu olmaları yönünde öğretmen ve öğrencilerimizi desteklemeye davet ediyoruz.

Şehitler Mah. 700 Sokak No5 Şehzadeler/ MANİSA - (0 236) 231 46 08 232 32 59 234 84 44 237 00 32

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.