MANİSA İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

MANİSA'DA TÜRKÇE SEFERBERLİĞİ ÇALIŞTAYI YAPILDI

MANİSA'DA TÜRKÇE SEFERBERLİĞİ ÇALIŞTAYI YAPILDI

Türkçe'nin doğru ve etkili kullanım becerilerini geliştirerek, günlük hayatta kullanılan dil hatalarının en aza indirilmesi ve öğrencilerin bu dersi küçük yaştan itibaren sevmelerinin sağlanması amacıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından hazırlanan ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi iş birliği ile yürütülen "Manisa'da Türkçe Seferberliği Projesi" kapsamında çalıştay düzenlendi.

Türkçe Seferberliği Çalıştayı açılışına  Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Ahmet Ataç, İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Dikici, protokol üyeleri, araştırmacılar ve öğretmenler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan çalıştayda İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı ve AR-GE Birimi Yöneticisi Fevzi Yüksel proje tanıtım konuşmasında; 

"Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Milli Eğitim Bakanımız Mahmut Özer'in başlattığı Türkçe Seferberliği doğrultusunda İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi olarak Manisa Celal Bayar Üniversitesi iş birliği ile Manisa'da Türkçe Seferberliği Projesi'ni hazırladık. Gençlerimizi 21. yüzyılın dünyasına Türkçenin doğru ve güzel kullanımı açısından yeterli bir beceri ile yetiştirmek, Türkçemizin güzelliklerini görünür kılmak ve dilimizi yabancı kelimelerin etkisinden korumak için hazırlanan projede Türkçenin öğrencilerimiz tarafından benimsenerek kurallara uygun konuşulması ve yazılması, dilimizin güzelliklerinin farkına varması ve yabancı kelimeler yerine Türkçe kelimelerin kullanılmaya başlanması hedeflenmektedir.

İlimizde 17 ilçede uygulanmaya başlayan projemizde Manisa genelinde anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki bütün öğrencilere Türkçeyi doğru kullanma becerisine sahip olmanın gerekliliğini kavratmayı, Türkçemizi argo kelimelerden ve yabancı dil etkisinden  korumayı,  Öğrencilerimizi Türkçeyi güzel kullanan yazarların kitaplarını okumaya yönlendirmeyi amaçlamaktayız. Ayrıca Manisa Celal Bayar Üniversitesi iş birliği ile öncelikle Türkçe/Edebiyat/Sınıf öğretmenleri olmak üzere tüm öğretmenlerimize proje dahilinde eğitimler vermeyi, öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin yaratıcı yazma yeteneklerinin gelişmesine katkı sağlamayı planlıyoruz." dedi.

Program TÜBİTAK Başuzmanı Dr. Mustafa Orhan'ın sunumu ile devam etti. Sunumun ardından konuşmalarını yapan İl Milli Eğitim Müdürümüz Mustafa Dikici " Türkçeyi güzel konuşmak sadece Türkçe öğretmenlerinin inhisarında değil diye düşünüyorum. Tüm branş öğretmenlerimizin Türkçeyi doğru kullanmak konusunda teyakkuzda olması, duyarlı olması gerekir. Göreve geldiğim günden bu güne Manisa Celal Bayar Üniversitesi ile iş birliği içinde çalışıyoruz. Bu anlamda Sayın Rektörümüze ve hocalarımıza çok teşekkür ediyorum. Türkçe Seferberliği konusunda da birlikte çok güzel çalışmalar yapacağız. Buraya gönüllü katılan hocalarımıza da çok teşekkür ediyorum" diyerek çalıştayın hayırlara vesile olmasını diledi.

Açılış programı Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Ahmet Ataç'ın konuşmaları ile sona erdi. Prof. Dr. Ahmet Ataç konuşmalarında "Dil kendimizi ifade ettiğimiz, duygularımızı paylaştığımız en büyük değerimiz. Sayın hocamız kültüre yapılan saldırının dille, sanatla yapıldığını ifade etti. Türkiye Cumhuriyeti bin yıllık kadim bir medeniyetin son halkasıdır. Biz bin yıllık medeniyetin mirasçılarıyız. Bizim bugün buradan çıktığımızda zihnimizde Türkçeye sahip çıkabilmek adına, çocuğumuzla iletişebilmek adına, sevgimizi ifade edebilmek adına, duygularımızı ifade edebilmek adına yarını geç olabileceğini anlayabilmemiz lazım. Bakışlarınızda heyecanı görüyorum. Türkçe adına ne yapabileceğinizin kaygısı içerisindesiniz. Bu anlamda 'Ben ne yapabilirim' diye kendimize sormamız lazım. Dilin önündeki engelleri bulmak için önce aynaya bakmamız lazım. Bugünkü çalıştayımızın başta Manisa'mıza, tüm camiamıza, ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Emeği geçenlere yürekten teşekkür ediyorum" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından 10 araştırmacı ve 17 ilçeden gelen 56 öğretmenin katılımıyla gündem maddeleri görüşülmeye başladı. Türkçenin kimlik oluşumundaki rolü nedir? Öğrencilerimizin kültürümüzün taşıyıcısı olan güzel dilimizi nitelikli ve doğru bir şekilde kullanabilmeleri için neler yapılmalıdır? Türkçenin bilinçli medya okuryazarlığındaki rolü nasıl işlevsel hale getirilebilir? Eleştirel düşünme becerisinin kazandırılmasında Türkçenin hangi uygulama alanları önemli rol oynamaktadır? Kişilerarası iletişimi etkili kılmak noktasında Türkçenin hangi uygulamaları merkeze alması gerekir? gibi 12 gündem maddesinin tartışıldığı çalıştay tüm gün boyunca devam etti.

 

22-03-202322-03-202322-03-202322-03-202322-03-202322-03-202322-03-202322-03-2023

Şehitler Mah. 700 Sokak No5 Şehzadeler/ MANİSA - (0 236) 231 46 08 232 32 59 234 84 44 237 00 32

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.